Saveti za bezbednost vožnje u maglovitom vremenu

Magla je opasna situacija za sve vozače, posebno ako ne znate kako da ih podnesete. Ako morate da se vozite kroz maglu, možete preduzeti mere predostrožnosti kako ne bi došlo do sudara. Evo pet bezbednosnih saveta za vožnju u gustoj magli koje bi svi vozači trebalo da koriste. Mi radimo sa vozilima i otkupljujemo automobile u Beogradu. Često smo se susretali sa automobilim koji su čuknuti ili oštećeni u magli. Mi otkupljujemo automobile bez obzira u kakvom su stanju, pa i havarisane automobile.

Top 5 saveta za bezbednost guste magle

Uvek koristite prednja svetla, ali nikako svoja osvetljenja. Glavna greška koju ljudi prave tokom vožnje kroz maglu je korišćenje dugih greda. Magla je kao izmaglica. Sastoji se od sitnih čestica vode koje će odbijati svetlost. Upotreba visokih snopa samo će pogoršati situaciju jer svjetlost odskače previše. Međutim, vožnja bez upaljenih lampica jednako je opasna. Vaša kratka svetla upozorit će vozače na vaše prisustvo. Uz upaljena svetla, zadnja svetla će biti upaljena za sve koji su iza vas.

Usporite i držite distancu. Mogli biste tretirati maglu jednako pažljivo kao i kišu i sneg. Iako putevi neće biti klizavi, gubitak vidljivosti znači da ćete smanjiti vreme reakcije. Sve može vrebati maglu, uključujući ljude, automobile i divlje životinje. Da biste izbjegli iznenađenja, usporite i pažljivo pazite na prepreke.

Obratite pažnju na sve oko vas. Česta zamka u koju vozači često upadaju je da se previše fokusiraju na zadnja svetla automobila ispred njih. Iako ovo može biti od koristi kada pratite nekoga, postajete vizuelno viđeni na sve ostalo. Šta ako se preleti jelen?

Privucite se i uključite svoje opasnosti. Najbolje je zapamtiti da svi imaju poteškoća sa gledanjem. Ako se odlučite za povlačenje, sklonite se dalje što sigurno možete. Obavezno uključite svoje opasnosti kako bi drugi mogli da vas primete. Bez vaše opasnosti, šanse da vas automobil ne vidi i udari su vrlo velike.

Ako vam može pomoći, uopšte ne vozite u magli. Najbolje je ostati kod kuće dok magla ne prođe. Ako morate da vozite, tada sebi pribavite dodatno vreme vožnje i koristite ove savete za sigurnost. Vaša sigurnost je važnija od dolaska na odredište na vrijeme.